2022.10.06.

Milliókért csapnak a húrok közé – 12 zenekar a CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutató döntőjében

Mintegy 30 zenekar jelentkezett az Öröm A Zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat, a Hangfoglaló Program és a Cityrocks által szervezett CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutatóra. Az előzsűrizés után 12 zenekar versenyezhet majd az országos döntőbe jutásért 2022. szeptember 25-én Szegeden, a Törpe Tetőn.

Nyeremények:
A tehetségkutató nyertese bekerül az Öröm a Zene tehetségkutató döntőjébe, ahol a fődíj 3 millió forint! A teljes évad győztesének fődíja 1.000.000 Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott 2.500.000 Ft.- értékű támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat.

A szegedi versenyen a zenekari verseny mellett egyetlen zenész megkapja a 2017-ben alapított Öröm a zene – Újfalusi Gábor Díjat is.

A CITYROCKS által felajánlott különdíjak:
– Stúdió videoklip készítés a CityRocks stábjával
– Megjelenés a Cityrockers.hu online zenei magazinban
– Koncert meghívás a CityRocks következő eseményeire
– Fellépés a 2023-as SZIN – Szegedi Ifjúsági Napokon
– Fellépés a Törpe tetőn

A zsűri tagjai:
Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) főtitkára,
Balázs Sziszka és Görögh Dani a Hangfoglaló Program képviseletében.
Hegyi Pál gitáros a CityRocks képviseletében

A szegedi döntőbe jutott zenekarok:

Algo-Ritmus (Kecskemét)

Az Algo Ritmus zenekar egy laza suli utáni jam-meléssel indult 2017. A négy fiú, aki azóta is vállt vállnak vetve zenél, már régóta ismerte egymást, hiszen osztálytársak voltak. Közös kedvenceik, a Fish terelte őket a rock csodálatos világa felé, de megjelennek zenéjükben a pop, blues, és funk elemek is. Eleinte feldolgozásokat, majd egyre több saját zenét játszottak. Az együttes jól ismert és közkedvelt hangzásvilággal dolgozik. Egy már jól bevált receptet követ, basszus-dob- gitár-ének megbízható alap elegyét, néhol egy kis gitár szólóval megfűszerezve. Daltémák kimeríthetetlen forrásából lopnak egy-egy cseppet a szövegek: vidáman ünneplő fiatalság, fáradt, meggyötört munkásember, kíváncsi utazó, szerelmes ifjú, dühös alkalmazott, vagy egy betegesen optimista lúzer, mind elénekli örömét, vagy bánatát. Egy érzelmi hullámvasútra ültet fel új kislemezük is, melynek címe Végre vége.

Carl (Szeged)

A Carl 2020-ban alakult szegedi alter/indie rock zenekar, 4 srác szerelemgyereke, egy alkotóközösség, aminek a központjában a zene szerepel. Eddig egy nagylemezt vettek fel. A lemezről 2 videóklip is keszült, a “Dobog tovább”, és a “Ha élnél” c. dalokhoz. Utóbbi egy szomorú és a zenekarhoz közeli igaz történethez kapcsolódik. A dal, a szöveg és a klip is azt az eseményt próbálja elmesélni. Jelenleg következő lemezükön dolgoznak, amiből az első dal singleként és a SZIN-fesztiválon forgatott videóklipként 2022 őszén fog megjelenni “Vissza néztél” címmel.

Free Birds (Szolnok)

A zenekar 2020 nyarán alakult alter/pop/rock stílusban. A zenéket az egyedi hangzásvilág és a kiemelkedő dallamosság jellemzi.

Hotel Hédoné (Dunaújváros)

Négy srác néhány senkinek sem kellő, íróasztalfiókban felejtett dalötletek ürügyén összeverbuválódott 2021-ben. A dalötletek szerető fülekre találtak, a négy srác pedig elkeresztelte a kollektívát az első kéjesen alliteráló névre, ami tükrözte fantáziájukat. Így született a Hotel Hédoné. Hamarosan felvették első kislemezünket “A Világ” címmel. Terveik között szerepel Magyarország klubéletének és fesztiválvilágának meghódítása, dalaik tökélyre fejlesztése. Dalszövegek magyar nyelven szólalnak meg. Kizárólag saját dalokat játszanak.

Kétes (Szeged)

A zenekar 2016-ban alakult trióként, későbbiekben csatlakozott hozzájuk még egy gitáros. A korábbi kislemezek DIY módon történő felvétele után 2021-ben vették fel az öt dalt tartalmazó kislemezüket, mely tematikáját tekintve sokszínű lett, mert az emberi kapcsolatoktól az egyéni értékrenden át a misztikus álomképekig minden megtalálható rajta. Az album nem véletlen kapta az Idő vasfoga címet, ugyanis egy számukra megérett és elmélyült világkép kerül bemutatásra.

Kétszemközt (Győr)

A Kétszemközt alternatív rockot játszó, sajátos hangzásvilágú zenekar2017-ben alakult. Jelenlegi felállásban 2019 óta játszanak. Saját szerzeményeik esetében nem ragaszkodnak egy fajta témakörhöz, minden dal másról – megélt, átélt- eseményekről, emlékekről szól. A 2020-ban kiadott „melankólia” című lemezük után, 2022 őszére ismét egy nagylemezzel készülnek ami a “Zárójelbezár” címet viseli majd. 

Luscinia (Budapest)

A zenekar 2019-ben alakult. Találkozásukat a Kőbányai Zenei Stúdiónak köszönhetik, mindannyian ott tanultak/tanulnak. A pop-rock műfajt képviselik, de szívesen ötvözik a különböző zenei stílusokat dalaikban. 2020 augusztusában megjelent első EP-jük Égivándor címmel. Az albumon 5 dal található: Időleges, Labirintus, Magadtól önmagad, Bazár, Rongyos dallam. 2020 decemberben A Befutó – Zenei Tehetségkutatóban bejutottak a Top 8 versenyző közé és sikeresen elnyerték „A Legjobb Dal”-nak járó különdíjat. Labirintus c. dalukkal bekerültek A Dal 2021-es műsorába. 2021 júniusában az Öröm a Zene – Balassagyarmati fordulójában elnyerték Balassagyarmat különdíját és gitárosuknak ítélték az Újfalusi Gábor Díjat kiemelkedő zenei tehetségéért. 2021 júniusában az Öröm a Zene – Veszprémi fordulójában III. helyezést értek el. 2021 júliusában az AztaQ Zenei Tehetségkutatón különdíjasok lettek.

Mered (Budapest)

A MERED zenekar 2018-ban alakult Budapesten. Hagyományos alter-rock banda felállás. Ami közös bennük, hogy hárman is Szegeden végeztek a JUGYU-n rajztanárként. Saját dalaik mellett a repertoárjukban szerepelnek kortárs magyar költők versei is . Eddig  főleg Budapesten koncerteztek (Robot, Lámpás, Óvóhely, Hellóanyu,) de voltak fellépéseik Csongrádon és a szegedi Grand Caféban is.

Rimay Ádám (Budapest)

FROM (Freedom of Music) névre hallgat az a stílus, amit a zenekar magáénak érez, mely a klasszikus pop- és rockzene alapjain nyugszik, majd hozzáadja a modern elektronikus zenei elemeket. Saját bevallásuk szerint rengeteg különféle műfajból merítenek, legyen az heavy metal, reggaeton, vagy népzene, mivel ezek elegye a stílusuk lényege. A dalok mondanivalójához válogatják a zenei elemeket, mindössze annyi a fontos, hogy a végeredményt ők és a közönség is élvezni tudja.

Snippy Gun (Kecskemét)

A zenekar 2016. augusztusában alakult Kecskeméten. Zenei stílusának alapját a hard rock szolgáltatja, de kiegészül punk, metál és modernebb zenei stílusjegyekkel is. A tagok különböző számú életévet tudhatnak maguk mögött, de a zene szeretete az, ami játékuk közben kortalanná teszi, és egybekovácsolja őket. Az eleinte feldolgozásokat játszó zenekar rövid időn belül saját dalok írásába fogott, melyek leginkább a mai, túlmodernizált, hamis önképtől és az önjelölt celebpalántáktól nyüzsgő világot kritizálják. Hosszas munkafolyamatok, és a pandémiás helyzet okozta nehézségek után idén, 2022-ben érkezik debütáló nagylemezük, a ‘Legyél Online!’.

Sungazers (Szeged)

A zenekart a metál-trap, a hisztizősalterrock, a 80-as szintipop és egy löket társadalmi-médiahekk jellemzi. Megalakulásuk komoly célzattal történt: “Számos hazai klub és fesztivál repertoárjának gazdagítása, ezzel zenekaruk népszerűsítése, a későbbiekben minden egyes magyar lélek kulturális értelemben vett megváltása, így a kollektív tudattalanban szunnyadó egységérzet újrakovácsolása. Mindemellett: komolyabb hazai, illetve nemzetközi sikerek elérése, Fonogram, Kossuth, Grammy és egyéb zenei díjak begyűjtése, teltházas koncert adása a Wembley stadionban. A -politikai hovatartozástól független- teljes elit elszámoltatása, majd a hatalomátvétel után receptszerű folytatása annak, amit eddig csináltak. A végtelen növekedésre kalibrált kapitalizmus újragondolása és átállítása → a “végtelenbe és tovább” fokozatra, globális részvénytársaságok csődbe vitele, háttérhatalmak leváltása így (végül de nem utolsó sorban) a világuralom megszerzése.“

Szelid – (Szeged)

A Szelid zenekart könnyed, fülbemászó dallamok jellemzik erős gitárkísérettel. A szegedi székhelyű zenekar a Szelidi-tó partján alakult meg egy évvel ezelőtt, zenéjük a klasszikus funkyból és electric bluesból merítkezik. A most, 2022. szeptemberében megjelent  “Nem a te hibád” című daluk után a fiúk legközelebbi célkitűzése egy kész, saját dalokból álló, magyar nyelvű kisalbum kiadása.