2022.10.06.

Németh Róbert: Nem vagyok itt

Könyvajánló

Németh Róbertet eddig nem elsősorban újságírói, vagy írói munkássága kapcsán ismertük, hanem, hogy balkezes basszusgitárosként olyan zenekarokban játszott/játszik többek közt, mint a Heaven Street Seven, A Pegazusok Nem Léteznek, vagy mostanában a saját neve alatt futó saját márkás band, amiben azt hiszem már telecasteren gitározik.

Valahol éreztem az általa írt újságcikkek, recenziók, beszámolók, valamint a Facebook etűdjei ismeretében, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom. Nem most jelent meg, viszont idő hiányában (meg az előtte olvasásra váró könyvek előzése miatt) csak most tudtam elolvasni. Több helyen is írtak róla, a rövid konklúzió általában így szól: kiváló kordokumentum. Valóban így van, sőt a szerző nem titkolt célja, hogy ezzel a koncepcióval betaláljon a kortársak lelkébe, jelentem nálam sikerült. Azonnal hozzátenném, hogy Robi nagyon jól ír, élvezetes, rengeteg összekacsintós rejtett poénnal.

Fotó: Zeneszöveg

A történet popkulturális vonatkozása – egyébként ez a meghatározás a szerző egyik kedvenc védjegyévé vált:) – elviszi az olvasót a késői nyolcvanas/kilencvenes évek budapesti underground világába, rengeteg zenei, kulturális momentummal, hivatkozással, melyek szinte percre pontosan behelyezik az olvasót a saját megélt, vagy éppen az írás kapcsán megismert élethelyzeteibe.

Szóval, ha anno Te is walkmannel kapcsoltad ki a külvilágot, mondjuk A night like this-szel, vagy A Forest-el, ha jártál még benntdohányzós házibulikban ahol üvöltött a Neurotic és mindenki lelkesen dalolta magáról, hogy igen ő utazó, ha ismered a Mikszáth tér bermuda háromszögét, ha tudod a Felszab misztériumát, ha ma is felismernéd a Lyukba járó emblematikus fejeket, ha estél be a PIAF művészklubba, ha Te is élvezted a Missionről hazafelé, hogy tiszta a város levegője, ha tudod, hogy a Csiszáré volt a Rokokó, ha azt is tudod, hogy az ABCDE betűsorban az E betűnek volt a legnagyobb értéke, ha vasárnap este nem a hajnali kettőt, hanem azt az esti két órát vártad… akkor Neked ez a könyv kötelező, a többieknek meg akik szeretnének beleszagolni egy olyan világba – ami sajnos valószínűleg már nem ismétlődik meg, hiába fordul körbe a múlt – aminek komoly része volt abban, hogy mára a könnyűzenét illik a magyar kultúra meghatározó szegmensének tartani, azoknak meg kifejezetten ajánlott!

Robi története is magával ragad, de ha olvasás közben megállsz és rákeresel a hivatkozott dalokra, előadókra, helyekre, akkor még könnyebben be tudod szippantani azt az életérzést, amit ez a könyv egyébként is magában hordoz!