2022.11.30.

Amikor az AC/DC Stephen Kingnek írt filmzenét

1986 májusában jelent meg az AC/DC Who Made Who című albuma. A rendhagyó korong egy Stephen King-novellából varázsolt filmhez, a Maximális túlhajtáshoz készült, amelyet a neves horroríró maga rendezett.

 Maximális túlhajtásban a gépek – köztük megannyi kamion – önálló életre kelnek, és az emberek ellen fordulnak. A fekete humorba csomagolt és főleg egy autópálya melletti pihenőhelyen játszódó eseményekhez kitűnő „talpalávaló” muzsikát szolgáltat az ausztrál muzsikusok pofonegyszerű hard rockja. A 9 dalos soundtrack-en 6 régi és 3 külön a filmhez komponált szerzemény található. A D. T. és a Chase The Ace instrumentális szerzemények, míg a Who Made Who című főcímdalban Brian Johnson énekes is megmutatja, mit tud. A lemez címadó nótájához sci-fi hangulatú klip készült David Mallet rendező jóvoltából, amelyben Angus Young gitárost alaposan megsokszorozzák az atlantiszi szökevényeknek tűnő tudósok.

Who Made Who album fél év alatt platinalemez lett az USA-ban, a tengerentúlon több mint 5 millió példány fogyott belőle napjainkig. Az azonos című dal 1986-tól rendszeresen szerepelt a zenekar koncertrepertoárjában, Phil Rudd, a banda eredeti dobosának 1994-es visszatérése után azonban már csupán egyetlen alkalommal hangzott el élőben. Érdemes megemlíteni, hogy David Mallet az album megjelenése kapcsán új klipet forgatott az AC/DC egyik legnagyobb slágeréhez, az 1980-as You Shook Me All Night Long-hoz: ez az a bizonyos, immár klasszikusnak számító „mosakodós” videó.

Ráadás:

Maximális túlhajtás mozielőzetese.

forrás: index.hu