2022.10.06.

LED – VELED

Komódi Károly (Kaiko) és Szénási Miklós (Mr.M) azaz a LED zenekar VELED címmel új anyaggal jelentkezett.

Még nem ocsúdtam fel az MTVA-s Dal c. műsorfolyam által okozott kiütésből, pedig évről évre megfogadom, hogy kihagyom a honi popzene éves seregszemléjét, de valamiért mégis mindig beleszaladok ebbe az önsorsrontó emlékeztető szuriba…

Aztán hogyhogy nem, de a sok parasztvakító unintelligens lámpa után egyszer csak szembejön egy tisztafényű LED, természetesen nem az előbb említett műsorban.

A debreceni LED az egyik – bár valljuk be – igen ritka alternatíva arra, hogy igenis létezik Magyarországon panelektől és pátosztól mentes, igazi jó popzene.

A duó túl van már pár anyagon, megjelenésen, a jelenlegi VELED című új anyaguk az, ami kapcsán most írunk róluk.

Jellemző, hogy a szakértő honi sajtó lepetshopboyozta őket, sőt voltak már a két fős magyar depesmód is.

A DM párhuzam annyiban igaz, hogy Mikiék most bátrabban behúzták a gitárokat, de sokkal vagányabbul és bevállalósabban, mint Martin Gore-ék. Először megijedtem, hogy a torzított gitársound – amitől a kezdő metallisták is kiszaladnak a próbateremből – tudjátok ez az ötvenes tranyós kombó, plusz zoom effektprocesszor lesz benne, de aztán rájöttem, hogy ez itt koncepció! Marha jól illeszkedik kvázi ellenpontként a sterilen szép hangszínekhez.

Embereink már a LED előtt is tettek le ezt, azt. Miki játszott a Fóbikus panaszokban az ex Tanker Labival, egyébként kortárs szépíró (nem is akármilyen, a szerk.), míg Kaiko énektanár, énekművész, ő például Morricone-val turnézott.

Egy biztos, hogy a VELED lírái nem lesznek – pont a minőségük miatt – szöveggenerátorok áldozatai.

A LED nem akar utánozni, másolni, hasonlítani, maximum életérzés, vagy hangulat szintjén, de azt nagyon jól csinálja. A szcénára egyébként jellemző patikamérleggel kiszámított megszólalásra, dalszerkezetre, dalhosszra a tízedikről tesznek. Személy szerint bennem nagyon kedves nyolcvanas emlékeket idéz a LED, nagyon jó new wave, dark wave, sőt rockba hajló pillanatokkal!

A lemezt a zenekartól lehet beszerezni, kontakt: facebook.com/LedSongs