2022.11.30.

Turnébuszos zenéssztorik Vol. 1

Sorozatunkban olyan -tartalmilag még vállalható – eddig írásban még meg nem jelent sztorikat mutatunk be, amelyeket mi is szeretünk. Reméljük Nektek is tetszeni fog! Íme az első:

’88

A nyolcvanas évek végén a szegedi ’88 zenekar egy nyugat európai klubturnét teljesített ezekben az országokban: Ausztria, Németország, Belgium Hollandia és Dánia. 38 nap alatt 26 koncertet toltak le a srácok, meg jó néhány ezer kilométert.

’88 Gallai Ferenc archív

Ahogy egy normális magyar punk zenekarnak, nekik is foglalt házakban, kisebb-nagyobb klubokban kellett játszaniuk. Ott a catering (az öltözőben ital/meleg kaja a fellépőknek) fogalma már akkor is egyértelmű dolog volt.

A zenekar elsősorban anarcho-punk helyeken játszott, alap volt, hogy mindenütt vega kajákat kaptak. Hőseink eleinte élvezték is a salátákat, zöldségeket, de néhány nap után elkezdtek hiányozni a megszokott húsos ételek.

A mikrobuszban el is kezdték egymást hergelni, húú marhapörkölt, húú pacal, a holland turnémenedzser tükörfordításban kapta az ételek infóit és rendesen felszisszent például a marhabendőnél…

Mígnem valamelyikőjük előhozakodott a velővel. Másképpen nem tudták fordítani, csak úgy, hogy brain. A srác nyomott egy kövér satuféket és elborzadt, kikészült, hogy a magyarok kirántják a disznó agyát és meg is eszik… A legenda szerint napokig elborzadva emlegette fel nekik ezt a neki nem tetsző gasztrohírt.

A magyar punkok öregbítették és tovább is fejlesztették a nyereg alatt puhított hús sztoriját tulipánföldön… Megkóstoltatták vele a magyar trappista sajtot is, mire így reagált: wafdafukizdisz? Cheese without cheese?