2022.11.30.

Nyers (Szeged)

A zenekar elődjét Czutor Zoltán  alapította Szegeden, még általános iskolás korában, a ’80-as évek elején. Volent Zsolt dobossal  már gyermekkorában megismerkedett zeneiskolai tanulmányai során. Miklós Tibor, a jelenlegi basszusgitáros  nem sokkal ezután került a képbe: egy papírgyűjtésen a bátyja gitárjával járkált, és Czutor Zoltánékhoz is becsöngetett. Czutor rábeszélte, hogy csináljanak egy közös zenekart. Czutor ekkor még basszusgitáros-énekes volt, Volent Zsolt dobolt, Miklós Tibor és egy Metál Sándor nevű srác (Mikós Tibor barátja) gitároztak és énekeltek. A zenekar neve Ropi lett Ropi és tipikus iskolás zenét játszottak, de elképesztő számokkal. 1982. december 30-án volt az első fellépésük egy előszilveszteri bulin.

Egy erős AC/DC hatás a zenekart hamarosan rock/metál irányba terelte. Ekkor még mindig mindössze 13-14 évesek voltak. Az AC/DC befolyását lavinaként követték a metál zene újabb hatásai az Iron Maidentől , a Judas Priesttől kezdve egészen a Slayer, Voivod, Venom, Destruction világáig. Ekkorra olyan durvává vált a zenekar zenéje, hogy abban az időben nem sok helyen adhatták elő némely esetben akár 52-53 zenei témára épülő, félórás opuszaikat. Gimnazista korukra stílus- és fazonmódosulást követően a nevük sem maradt Ropi, metálosabb nevet (Steel Hill) választottak. A ’80-as évek végén nézeteltérések miatt- megváltak akkori gitárosuktól (Metál Sándor) és Miklós Tibor lett a basszus-, Czutor a szólógitáros. Ekkortól már erős funky hatás is befolyásolta zenéjüket és többször próbálkoztak a funk és a rockzene ötvözésével, még mielőtt ez világszerte elterjedtté vált volna az RHCP révén.

1989-ben csatlakozott a zenekarhoz Hevér Gábor énekes, aki Czutor gimnáziumi osztálytársa volt és egészen 1991-ig volt tagja a zenekarnak, s a zenekar Budapestre költözésekor váltak meg tőle. (Hevér azóta elvégezte a Színművészeti Főiskolát, ma a Nemzeti Színház színésze).

Most már Nyers néven koncerteztek Szeged különböző klubjaiban és sorban nyertek meg mindenféle helyi és egyéb tehetségkutató versenyt. Volt még néhány rövidéletű próbálkozás fúvósok (oboa, harsona) és billentyűs hangszerek bevonására a zenekarba. 1992-ben a Nyers három tagja (Czutor, Miklós, Volent) Budapestre költöztek, ahol megpróbálták komolyabban megalapozni a zenekar jövőjét. Sok helyre küldtek demo, video, sajtóanyagot magukról. Az egyik legjobb húzásnak a Presser Gábornak juttatott demo bizonyult. Ő ajánlotta később őket a BMG Ariola zenei főszerkesztőjének is (Földes Zoltán), aki ezután már figyelemmel kísérte a zenekar fejlődését. Az “alapozás” után visszaköltöztek Szegedre, ahol egy session-zenésszel (Kasza Zsolt billentyűs) és egy vokál énekessel (Czutor Anett, Czutor húga) egészültek ki. 1993-ban elkészítették a technikailag közel sem tökéletes, ám széleskörű elismerést hozó “Dundi pocak” című demójukat, melyet a Népszabadság c. napilap is fél oldalon méltatott.

Ekkor már komoly lemezszerződési ajánlatokat is kaptak. Az 1993-as Ki-Mit-Tud?-on ebben a felállásban indultak és pop-rock zenekarként a legmesszebb, a televíziós középdöntőig jutottak.

A zenekar három alapító tagja – Kovács Ferenc gitárossal kiegészülve- határozott letisztult stílussal és ideálisabb zenekari felállásban (2 gitár, basszus, dob) készítette el a “Horrornéger” című számát a Metal Hammer Hungary szaklap 1994-es Demonstráció c. válogatásalbumára. Ezután felgyorsultak az események. Ekkor már többször játszott a zenekar jelentős európai zenei fesztiválokon (Franciaország, Ausztria).Az 1994-es második Diáksziget fesztiválon (SZIGET) nagyszínpados koncertjük után Földes Zoltán, a BMG főszerkesztője felkereste őket és szerződést ajánlott nekik.

A felvételek 1995 januárjában kezdődtek a Tom-Tom stúdióban, Budapesten. A hangmérnök Rozgonyi Péter, a zenei rendező Jamie Winchester volt.

Az első album, melynek címe “Elmúltak a buta zenék” meglehetősen nagy vihart kavart bizonyos zenei- és közönség körökben. Ennek ellenére a NYERS megkapta érte 1996 elején a MAHASZ “1995 felfedezettje” címét és az ezzel együtt járó Aranyzsiráf szobrocskát.

A lemez megjelenésétől igen aktív koncertezésbe kezdett a Nyers – 80 koncert /év Magyarországon. Részt vettek a “Hazudós zenekarok versenye” elnevezésű turnén a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk és a Tankcsapda társaságában. Ezután csere történt az egyik gitáros poszton. Kovács helyett Mátraházi Andor lett az új gitáros, aki ekkor mindössze 20 éves. A zenekar második albumának előkészületei 1996 januárjában megkezdődtek, s a sorozatos koncertezés mellett 1996 június-júliusában vették fel az anyagot az E-stúdióban, szintén Budapesten. Ez a második, “Béna” című lemez 1996 szeptember 26-án jelent meg. A zenekarnak ez az első kétségkívül kiforrott zenei anyaga a tagok, a közönség és a szakma szerint is. Ez az album az 1996-os “Az év albuma” szavazásán a Metallica: ‘Load’ és az R.E.M.: ‘New Adventures in Hi-Fi’ című albumai mögött az előkelő harmadik helyet foglalta el. Újabb klippek (Tarlódal, Béna) következtek.

A zenekar végig koncertezte az ország klubjait, egyre nőtt rajongó tábora. Sajnos eközben romlott meg a zenekar és kiadója (BMG) kapcsolata is. A Nyerset ekkor a feloszlás gondolata foglalkoztatta. Végül úgy döntöttek, hogy egy ideig szüneteltetik a zenekar működését. Czutor Zoltán a zenekar frontembere új lehetőségek reményében az USA-ba utazott, ahol nagy sikert aratott zenei anyagával különféle klubokban, és a Nyers (Raw) angol nyelvű számai is elismerést vívtak ki a Los Angelesben. Több klubmeghívás és zeneműkiadói (publishing) érdeklődés ellenére a zenekar többi tagja nem szándékozott Amerikába utazni.

Czutor hazaérkezése után nekilátott a harmadik album előkészületeinek, melyet már a Warner Music Hungary (1G) adott ki. A lázas készülődés eredményeként 1998 augusztusának végén a Golden Sound stúdióban megkezdődtek a “Virágslágerek” címet viselő maxi felvételei. Czutor a zenei rendezés szerepét is magára vállalta. Ezt közvetlenül megelőzően a zenekarban újabb tagcsere zajlott le, Mátraházi helyett Hegyi Pál játszik ritmusgitáron. Újabb klip készült el a “Gyengébb nem szívat” c. számból. Ez a klip a Z+ nevű hazai könnyűzenei tévé csatornán a legjobb 5 klip közé került.

1999. március 30-án jelent meg a harmadik album, “Mi rendes emberek” címmel. A megjelenést követően nem sokkal elkészült a lemez második klipje is a “Bírlak” című számból, melyet a szakma és a közönség az évtized legszebb balladisztikus nótájának kiáltott ki.

A klipben Gryllus Dorka a hazai színházi élet egyik legtehetségesebb fiatal színésze működött közre. A klip beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és mint elődje a legjobbak közé került a Z+ slágerlistáján. Az album megjelenését most is folyamatos koncertezések követték. A zenekart ismét nagy lelkesedéssel fogadták régi és új rajongóik. A Nyers az album megjelenését követően a legjelentősebb hazai klubokban, egyetemeken lépett fel, valamint a legjelentősebb hazai fesztiválokon is szerepelt (EFOTT, VOLT, Pepsi Sziget, MEN, stb.). A harmadik albumot is elismeréssel fogadta a szakma. A legnagyobb tekintélyű hazai zenei és zenészszaklapok írtak jobbnál jobb kritikákat a zenekarról.

Ezzel egy időben a negyedik album előkészületei is folytak, újabb demo készült el, miközben ismét a zenekar tagja lett a régi-új gitáros Mátraházi Andor. Andorral 2000 őszére elkészítették a negyedik cd-t is (Szeretet, béke van). Igazán letisztult anyag, az első olyan, amellyel a zenekar – tagonként is – maradéktalanul elégedett. A lemez Pizzás c. dala a hasonló című mozifilm egyik betétdala is, több más Nyers számmal együtt. A 2001-es filmszemlén bemutatott film zenéjének sikere nyomán több felkérést kaptak más alkalmazott zenék előállítására.

Miután Budapesten beindult a legendás EST FM rádió, a zenekar fővárosi megítélése alapvetően megváltozott. Több néző, jobb koncertek. A rádió “Bedugatlan” c. műsorában olyan sikeres élő unplugged műsort nyomtak, hogy úgy gondolták, néhány számukat ilyen formában is megörökítik. Így született a “Hátra arc (Dugatlan)” c. lemez.

A 2002.-es filmszemlén bemutatták a “Papsajt 2″c. filmet, melynek zeneszerzője kizárólagosan Czutor Zoltán, és négy Nyers dal is része a cselekményeket aláfestő muzsikának. A film a diákzsűri különdíját nyerte el. 2003 májusára elkészült az “Afrobetyár” c. új soralbum. Ez év végére Czutor Zoltán Szegedről Budapestre költözött és innen koordinálta a zenekar tevékenységét.

A távolság, a próbák nehézségei és egyéb nézeteltérések miatt 2005 januárjában közös megegyezéssel a zenekar feloszlása mellett döntöttek a tagok. 2005-ben néhány fontosabb fesztiválon és klubban búcsúkoncertet adtak, így köszöntek el kedvelőiktől élőben is. Ezzel párhuzamosan megjelentettek egy válogatást az évek során rajongók által rögzített illegális koncertfelvételekből, ?Ennyi” címmel. Az album anyaga közel 60(!) a zenekar tudta nélkül rögzített koncert felvételének áthallgatása után került kiválogatásra. Utolsó koncertjüket a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) nagyszínpadán, 2005. augusztus 27-én adták.

2009-ben egy koncert erejéig, a III. Pannónia fesztiválon újra összeállt a formáció, majd 2010-ban újra a budapesti Tündérgyárban.